Játék: Borszószem hercegkisasszony

ajanlo-jatekteszt-haba-borsoszem-nyitokep

“Spiel gut” díjjal kitüntetett, lenyűgöző ügyességi játék egy varázslatos Andersen mese alapján. A kis hercegkisasszony ágyát kell előkészíteni, ami nem egyszerű feladat, de a tapasztalataink szerint teljesen elvarázsolja a kicsiket.

A mesés játék elemei

A mesés játék elemei

A doboz tartalma

  • 1 hercegnő
  • 1 borsószem
  • 4 ágynemű készlet (matrac, paplan, párna)
  • 1 ágykeret
  • 1 játéktábla (két oldalú, kétféle játékhoz)
  • 1 dobókocka

A játék menete

A játék tartalmaz leírást, a doboz belsejében található. Ezen kívül játéktábla dobókocka, hercegkisasszony-bábu és megannyi ágynemű jelenik meg ínycsiklandozó kellékként. És persze a borsószem! Kétféle variációval játszható: van egy könnyített és egy nehezített verzió. Ezt tükrözi a két oldalon nyomtatott kör alakú pálya, amely megfordítható a játékmódnak megfelelően. Kék színű a könnyített pálya, ha megfordítjuk a táblát, zöld színt láthatunk – ez a nehezített változat. A szabályok egyszerűek. Ha a torony összedől, a gyermekek sajnos veszítenek. De ha sikerül az összes elemből megépíteni az ágy-tornyot, akkor a hercegkisasszony boldog és mindenkit meghív egy nagy bulira a kastélyába!

Kommentár

Andersen meséjéből ügyességi társasjáték – egy újabb díjnyertes HABA ötlet

Ehhez a játékhoz szervesen hozzá tartozik a mese, ezért mielőtt kitérnénk a tesztelés tapasztalataira, az alábbiakban közöljük.

Andersen: Borsószem hercegkisasszony

Volt egyszer egy királyfi, aki hercegkisasszonyt akart feleségül venni, de nem ám holmi jött­ment hercegleányt, hanem olyat, aki igazán trónra termett. Bejárta az egész világot, hogy meglelje a hozzá illőt, de minden választottjában talált valami kivetnivalót.

Hercegkisasszony akadt ugyan elég, de a királyfi kételkedett benne, hogy vérbeli hercegkisasszonyok, mert mindegyik tett valami olyat, ami nem illett hozzá. Hazatért hát a királyfi a birodalmába, és igen elbúsult, hogy nem lel magához való feleséget.

Egy este szörnyű vihar kerekedett, dörgött-villámlott, az eső meg úgy zuhogott, mintha dézsá­ból öntötték volna. A nagy égzengésben egyszer csak megverte valaki a palota kapuját. Az öreg király maga ment kaput nyitni.

Egy hercegkisasszony állt a küszöbön. De uram teremtőm, hogy megtépázta a zuhogó eső meg a vad szél! A hajáról, ruhájáról patakokban szakadt a víz, a cipője orrán befolyt az eső, a sarkán meg kifolyt. S mégis azt merte mondani, hogy ő vérbeli hercegkisasszony!

- No majd elválik, hogy igazat mondott-e – gondolta magában az öreg királyné, de nem szólt senkinek; bement a hálókamrába, kiemelt az ágyból minden dunnát, párnát, derékaljat, s egy szem borsót tett az ágydeszkára. Aztán rárakott a borsószemre húsz derékaljat, azokra meg húsz vastag pehelydunnát, s oda vezette éjjeli hálásra a hercegkisasszonyt.

Reggel aztán megkérdezte tőle, hogy esett az alvás.

- Egy szemhunyást sem aludtam – panaszolta a hercegkisasszony. – Isten tudja, mi volt abban az ágyban! Egész éjjel nyomott valami, akármelyik oldalamra fordultam. Csupa kék-zöld folt a testem. Restellem megmondani, de sosem volt még ilyen kényelmetlen ágyam!

Most már aztán láthatták, hogy vérbeli hercegkisasszony a vendégük, mert húsz derékaljon és húsz pehelydunnán keresztül is megérezte azt a kicsi borsószemet. Csak egy javából való, igazi hercegkisasszony lehet ilyen kényes.

A királyfi nyomban feleségül vette, úgy megörült, hogy igazi hercegkisasszonyra akadt. A borsószem meg a királyi kincseskamrába került, ott mutogatják mind a mai napig, ha ugyan azóta el nem lopta valaki.

Aki nem hiszi, járjon utána.

A kipróbálás / tesztelés tapasztalatai

Ovisokkal és iskolásokkal teszteltük a játékot. Nem véletlenül óriási a mesék birodalma, ahogyan az sem véletlen, hogy tudományok egész sora foglalkozik a mesék eredetével, hagyományával, illetve pszichológiájával. A szülők maguk is tapasztalhatják, hogy a mindennapi élethelyzetekben is sokkal jobban járunk egy-egy rutin feladat megoldásakor, ha motivációként valamilyen meseszereplőt, meseszituációt hívunk gyorsan segítségül vagy állítunk példaként. (Pl. Mit gondolsz, mitől olyan erős a sárkányok foga? Hát gondosan ápolják minden áldott nap. Na húzás, gyorsan mosd meg te is!)

Nagyon

Nagyon motiválja a mese a társasjátékra, amely egyébként nagyon sok ügyességet és kooperációt is igényel.

Tudták ezt a játék készítői is, hiszen egy nagy klasszikus mesét választottak a játék kerettörténeteként, a dobozban található kellékek is mind az Andersen meséből valók. Ki ne akarna a motiváló sztoriban részt venni – különösen, ha lánygyermekről van szó. Bár a játékóráinkon a fiúcskák sem panaszkodtak a játék során.

A kisebbekkel a könnyített változat mentén haladt a játék. A kör alakú táblán kell dobókockával való dobást követően a számnak megfelelően léptetni magát a hercegkisasszonyt. Ha a táblán ágy mezőre lépünk, akkor felilleszthetünk egy paplant vagy párnát vagy matracot az ágyra, melyen maga borsószem csücsül. Azonban mosógép-mezőre érve le kell egyet vennünk az ágyneműtoronyból. Ennél a verziónál mindenki nyer akkor, ha felkerül az összes ágynemű az ágyra. Hozzá kell tennünk, hogy az ágyneműtorony ilyenkor már annyira sérülékeny és borulékony, hogy ember legyen a talpán, aki egymásra tudja helyezni anélkül, hogy összedőlne. Ez teret enged annak, hogy viszonylag gyorsan lezárjuk a játékot – pl. egy-két elemet előre kiemelünk a paplanokból, párnákból. De lehetőséget nyújt arra is, hogy véget nem érő toronyépítő próbálkozásokba fogjunk a gyerekekkel közösen.

Embert próbáló feladat

Embert próbáló feladat: jó lehetőség a felnőtteknek is bekapcsolódni a játékba. :-)

Mindenki nyer: barátkozás a szabály-játékokkal

Azok a társasok, amelyekben mindenki nyer végül, nagyon szerencsés kezdet a szabály-játékok táblás formával való ismerkedések során. Egyszerűen sokkal jobban esik a győzelem, és sokkal kevésbé fáj a kudarc, ha nemcsak az enyém – gondolhatják méltán így felnőttek és gyermekek is egyaránt. A könnyített változat tehát ezt is figyelembe veszi.

A nagyobbaknak is kihívás

A nehezített verzióban mindenki saját ágyneműgarnitúrával rendelkezik, azt kell körönként építeni. Az nyer, aki először fel tudja pakolni valamennyi elemét az ágyneműinek, azaz minden párnája, matraca, paplanja felkerül a borsószemre, illetve az ágyra. A kellékek nagyon esztétikusak, vonzók, a történet lebilincselő. Az pedig külön plusz pont a játék javára, hogy dobókockás-lépegetős táblajátékhoz ügyesen hozzákapcsol egy toronyépítést is. Tehát nem klasszikus társas, hiszen ügyes szem-kéz koordinációs képességet is igényel az ágynemű-elemek egymásra halmozása.

Praktikus tanácsok / játékvariációk

A játékleírás – nagyon szerencsésen – nyomban kétféle variációt kínál. És valóban, célszerűbb a könnyített verzióval kezdeni.

  • A játéktól kezdetben különválasztható maga a toronyépítés mozzanata. Természetesen eleinte, illetve a legkisebbeknél még csak borsószem sem kell az ágyra, elegendő kihívás és jó móka pusztán a párnákat, paplanokat, matracokat egymásra helyezni egymás után felváltva úgy, hogy az ne dőljön le.
  • Szín, forma és nagyság szerint szétválogathatjuk a kellékeket. Ezek a különböző vagy éppen több szempontú kategorizálások jól megtornáztatják a vizuális területeket (látási figyelmet, megkülönböztetést, lényegkiemelést stb.)
  • A válogatás után számolgathatunk is. Összesen hány piros ágynemű van, hány paplan stb.
  • A klasszikus toronyépítést azzal is megspékelhetjük, hogy akinél ledől a torony, annak magához kell venni valamennyi leesett elemet és az győz, akinek előbb elfogynak a kellékei.

ajanlo-jatekteszt-haba-borsoszem-teszt

Forgalmazó

Rendelje meg most: Borsószem hercegkisasszony (7 890 Ft helyett 4 990 Ft)

HABA játékbolt és nagykereskedés
1126 Budapest, Csörsz u. 7.
Tel.: (+36-30) 791-5858
Honlap: www.dione.hu
Facebook: HABA mintabolt és nagykereskedés

(X) A játékajánlót a Dioné Kft. megbízásából készítettük. Kizárólag olyan termékeket ajánlunk a szülők és gyermekekkel foglalkozó szakemberek figyelmébe, amelyeket kipróbáltunk, értékesnek tartjuk és ezért jó szívvel ajánlunk másoknak is. Ajánlásunk nem hirdetés, a szöveget a GEKKO Pedagógia munkatársai fogalmazták.