Játék: Egy mukkot se!

A szülők imái meghallgattattak. Újabb zseniális HABA társasjátékot ajánlunk: egy pisszenés nélkül kell játszani. :-) És Egér Ervin még a képességeket is fejleszti…


Csendben oson Egér Ervin a sajtvárban, hogy a királyi sajtból elcsippentsen. Ezalatt meg sem mukkanhat, és semmi esetre sem ébresztheti fel az alvó őrt. De az egérőrök egy rafinált jelzőrendszert építettek: ha Egér Ervin túl merészen közelít, a csengettyűk megszólalnak, és az őrök felébrednek.

A doboz tartalma:

  • 1 sajtvár (4 részes)
  • 2 vészcsengő
  • 2 színkocka
  • 16 fapálcika

A játék tartalmazza a leírást, ami már maga a klasszikus társasjáték szabályleírásokhoz képest telis tele van humorral. Az utasítások egyértelműek, világosak és cseppet sem bonyolultak.


Kattintson a nagyobb méretű képért!

Eleve ki ne szeretné a csöndes játékokat? Márpedig ebben a játékban éppen az a cél, hogy nesztelenül juttassák fel a játékosok Egér Ervint, a játék hősét a sajtvárba. Persze aki még Egér Ervinnél is nagyobb hős, az az a játékos, aki feljuttatja a főszerepet kapó egérke figurát egy falatka sajtot csippenteni anélkül, hogy azt bárki megneszelné, meghallaná. A szépséges és egyszerű kellékekből roppant gyorsan összeállítható maga a sajtvár, aminek a falán át kell dugni lyukakat, de úgy, hogy a csengő ne szólaljon meg közben.


Íme a pillanatok alatt összeszerelhető sajtvár, egy igazán eredeti és különleges játékötlet. Kipróbáltuk…

A kipróbálás / tesztelés tapasztalatai

Ahogyan azt már kiemeltük, nagyon vonzó a játékban, hogy csendben kell tevékenykedni. Ez a ricsaj, zsibaj nélküli hangulat persze nemcsak a felnőtteknek áldásos. Óriási izgalommal tölti meg a játékosokat, plusz töltetet kap a móka az osonással, hang nélküli nagy aktivizálódással. Hiszen ebben a csendben azért keményen melózni is kell. A dobókockákon lévő színek azt jelzik, melyik két színű lyukon kell átbújtatni a rudat. Ha nem sikerül ügyesen átdugni a pálcikát a sajt két oldalán perforált lyukakon, akkor ugyanis megszólal a vészcsengő. És nem csupán képletesen ám! Igazi csengők vannak ráerősítve két falra is. Amikor ezeket megszólaltatja az óvatlan játékos, akkor bizony baj van. :-)


Sikerül anélkül, hogy megszólaljon a csengő?

Ki kell húzni mindenkinek a pálcikát és mondanunk sem kell, nem a Riadóztató játékos győz. Tényleg nagyon izgalmas a játék és persze cseppet sem úgy élték meg a gyermekek, hogy kényszerből kellett volna csendben maradni. A játékhoz tartozó egyszerű, de lebilincselő rövid kerettörténet elvarázsol mindenkit és így kivételesen nagy hajlandóságot mutat még a „leghatzsákbolhább” lurkó is a zörej- és zajmentes tevékenykedéshez.


A GEKKO játékórákon nagy sikerrel alkalmazzuk, erősíti a figyelmet, koncentrációt, lényegkiemelést, szem-kéz koordinációt, kézügyességet, író- és rajzolómozgást.

A folytonos zsibvásári hangulat egyébként elfárasztja a gyermekeket és a figyelem lankadását is fokozza. Ezért a játék előkelő helyet kap az elmélyült figyelem fejlesztése terén is. Bár első ránézésre nem ez az elsődleges küldetés, de ha már a csendnél járunk, fontos megjegyezni. Minél kevesebb a zavaró, elterelő inger, annál jobban megvalósul a koncentrálás és lényegkiemelés. A játék zseniálisan megtornáztatja a szem és kéz összehangolt működését. Ügyességi játék, nem csak a csendteremtésben ügyes, de a kézügyességet és kiválóan fejleszti. A kézmozdulatok finom adagolása végső soron az író- és rajzolómozgást is remekül befolyásolja.

Szóval nálunk a GEKKO-ban már megint a játékóra egyik fénypontja egy különleges játék, az Egy mukkot se! tesztelése volt. Imádtuk mi, pedagógusok, és végigizgulták ovisok és iskolások is.

Praktikus tanácsok / játékvariációk

Eléggé kompakt a játék a maga vonzó eszközeivel, szabályaival és céljaival, de szokásunkhoz híven mi ezt is ízeire szedjük, hogy még több lehetőség teremtődjön a játékkal való foglalatoskodásra.

  1. Amikor még kisebbek a gyermekek, bátran félretehetjük a fékező tényezőket, a nehezítő elemeket. Ez azért fontos, mert ha a játékban felsorakozott képességszükségletek nem állnak arányban a játékos kvalitásaival, akkor meghiúsul a játék. Bármennyire is jópofa és eredeti ötlet, bármennyire bolondul is a szülő érte, a gyermek fittyet fog rá hányni és jó időre pusztán átsiklik majd tekintete, amikor játék után keresgél a polcocskáján.
  2. Éppen ezért kezdetben a kockák is és a csengők is nélkülözhetőek. Önmagában jó móka a két lyukon átbújtatni a pálcikákat.
  3. Aztán lehet variálni a színekkel – még mindig a dobókocka nélkül. Ilyenkor mindössze annyi a játék lényege, hogy két azonos színű lyukon bujtassuk át a rudakat – tehát a bemenet és a kimenet színe is legyen azonos. Ez a szem és kéz koordináció edzése mellett a színfelismerést, a keresgélő mozzanat (amikor a falon egy bizonyos színű lyukat keresünk) a lényegkiemelést fejleszti.
  4. Az irányokkal is játszhatunk. Először próbáljuk meg vízszintesen és egymással párhuzamosan behelyezni a rudakat. Azután azt is megkísérelhetjük, hogy átlósan, ferdén helyezzük be a pálcikákat.
  5. A dobókocka előkerülésével már a színek mutatják meg, hogy pontosan melyik két lyukat vegyük célba – még itt is elhagyható eleinte a vészcsengő. Persze a koronát úgy tudjuk felrakni az egérváras játékra, ha a vészcsengőt is felszereljük. Ám a játéknak egy másik kerettörténettel lehet éppenséggel az is a célja, hogy úgy bújtassuk át a rudakat, hogy a csengő megszólaljon.

Forgalmazó

Rendelje meg most: Egy mukkot se! (3 490 Ft)

HABA játékbolt és nagykereskedés
1126 Budapest, Csörsz u. 7.
Tel.: (+36-30) 791-5858
Honlap: www.dione.hu
Facebook: HABA mintabolt és nagykereskedés

(X) A játékajánlót a Dioné Kft. megbízásából készítettük. Kizárólag olyan termékeket ajánlunk a szülők és gyermekekkel foglalkozó szakemberek figyelmébe, amelyeket kipróbáltunk, értékesnek tartjuk és ezért jó szívvel ajánlunk másoknak is. Ajánlásunk nem hirdetés, a szöveget a GEKKO Pedagógia munkatársai fogalmazták.