Játék: Európa országai

HABA - Európa országai

Ezúttal egy olyan kreatív játékot ajánlunk, amelynek talán a legfőbb erénye, hogy igazán játékossá, és így örömtelivé teszi az ismeretek elsajátítását, a tanulást. Aki itt nyer, az igazi Európa szakértővé válik, miközben egy kifejezetten szórakoztató társasjátékkal játszik.

Számunkra a világ legtermészetesebb dolga, hogy a gyermekek képességei nagyszerűen fejleszthetőek örömteli játék során. Ritkább azonban az olyan játék, amellyel maga a tanulás igazán örömtelivé tehetők. Európa országait, a kontinensünket alaposan megismerni nem gyerekjáték… De a HABA alkotógárdája mást gondolt erről!

HABA - Európa országai

Játékossá tehető a Földrajz tanulása, Európa megismerése? Tesztünkből kiderül…

Játékleírás

A játék tartalmazza a leírást, pontosan el lehet igazodni a szabályok közt. A szabály kétféle játékötlettel kapcsolatban nyújt részletes útmutatást. A játék során sok dolgot kell szem előtt tartani és sokféle kellék is tartozik a társashoz.

játékleírás

Kattintson a képre a nagyobb méretért!

Azonban a megfigyelnivalók, a szabályok érdekesek, a játék tartozékai szintén figyelemfelkeltőek, ezért nem áll fenn az unalom veszélye…

A doboz tartalma

A doboz tartalma:

 • 1 játékmező,
 • 4 turista,
 • 4 áttekintőtábla 51 zászlóval,
 • 51 országkártya
  15 tippkártya,
 • 8 rizikókártya,
 • 1 Ne less! kártya

A játék célja mielőbb beérni a turista bábuval a célmezőre, melyet tippeléssel érnek el a játékosok, minél kevesebb tippből találja ki a játékos a helyes országot, annál többet léphet előre a turista figurájával. Európa körutazáson vesznek részt a játékosok, ám a turisták nem elég ügyesek kezdetben a tájékozódásban.

A kártyák

Négyféle támpont alapján haladhatnak előre. Ha felismerik a térképen a számozott országot, akkor máris kitalálható a helyszín. Emellett a zászló alapján is sikeres lehet a tippelés. Kérésre a főváros neve is megtudható. Végül: a kitalálást segíti, hogy az országkártya mindössze négy alternatívát ajánl, tehát az 51 európai ország közül csupán négyre csökken le a kitalálnivalót is tartalmazó választék.

A kipróbálás / tesztelés tapasztalatai

Őszintén szólva alaposan el kellett először nekünk, játékmestereknek is mélyülni a szabályok közt. De nem csak a szabályok, hanem az európai országok közti tájékozódásban is. Ez van, ha az ember nem tölt ki nap mint nap egy vaktérképet :) Tréfát félretéve, nemigen találkozni olyan játékkal, mely az általános tájékozottságnak ezt a szegmensét bővítené, ráadásul ilyen nem mindennapi formában. (Na persze, nálunk a GEKKO-ban már eddig is volt Európás játék, de bevalljuk, hogy 3D-s puzzle formájában, nem stratégiai, társasjáték típusú.) Éppen az fogott meg első látásra bennünket, hogy milyen sokszínű módon mélyülhetünk el a játék során a tágabb környezetünkkel kapcsolatos információszerzésben. Bár kontinensünk nem túl gigantikus méretű, mégis sok és sokféle ország található rajta, amelyekkel izgalmas találkozni egy játék során (hát még élőben:). Attól tartottunk, túlságosan komplikált a szabálygyűjtemény és nehezen tudjuk majd a játékhoz való kitartásra ösztökélni a gyermekeket, azonban nem ez történt.

 elmélyült figyelem, igazi játék!

HABA – Európa országai – tesztelés közben: elmélyült figyelem, igazi játék!

A szabályokat előzetesen alaposan át kellett persze beszélnünk és fel is merültek kérdések, ám hamar és könnyen beilleszkedett minden turista a játék menetébe. A fotókon a fejtörés nagyon jól látszik. Hangsúlyozzuk: nem a kellemetlen élmény miatt nem mosolyognak a játékórán diákjaink, hanem egyszerűen nagyon elmélyültek, mert annyira felkeltette a figyelmüket a szituáció, amit a játék teremtett körénk. Nem lehetett előre megjósolni, melyik segítség alapján tud először megszületni a sikeres tipp. Volt, akinek a főváros nevének ismerete segített, de volt, hogy önmagában a zászló felismerése elegendő volt a helyes megfejtéshez. A játék nagyszerű jellemzője, hogy a versengés során lehetőség van az esetleges hibás tippek korrigálására is. Olyannyira, hogy külön speciális kártyalap is bevethető ezekben az esetekben. Sőt, másik játékos lapjait is le lehet menet közben takarni, szóval a „vetélyturisták” útvonalát, pontszerzését is lehet módosítani. Így még izgalmasabbá válik automatikusan a társas.

Megtornáztatja a képességeket

Megtornáztatja a képességeket

Mondanunk sem kell, a játék nagyon nagyon nagy képességbokrot megmozgat. Ennek csak egyik szelete a szociális érettség, társas érintkezés szabályainak elsajátítsa, gyakorlása. És ugyanilyen másik fontos szelet az általános tájékozottság bővítése, hiszen a játékosok tudása jóval gazdagabb lesz az utazás során. Persze, a jó öreg – társasok által igényelt funkciók is mind mind erősödnek, így a szabálykövetés, feladatértés, feladattudat, monotóniatűrés, kudarctűrés stb. Mindemellett ha pl. szemügyre vesszük játéknak azt az egy kellékét, melyen az összes európai zászló látható. Eligazodni ezek közt az első ránézésre sokmindenben egyező színkombináció közt nem egyszerű. Jó sokat lendít pusztán ez az egyetlen momentum a látással összefüggő megkülönböztető képességen. Ez a képesség megfelelő működése szükséges pl. az egymáshoz hasonló betűk differenciálásánál.

Praktikus tanácsok / játékvariációk

 1. A játék leírása bár eléggé kötött, ám a sok-sok tartozék mind egy-egy variációt jelent a társas egyéb felhasználását illetően. Szem előtt kell tartni, hogy egészen addig nem élvezetes a gyermek számára a játék, amíg a lebonyolításához szükséges képességek nem állnak birtokában. Emellett az is nagyon fontos, hogy a szaáblyokat kristálytisztán értse valamennyi játékos. Éppen ezért kezdetben az eszközökkel és az istrukciókkal érdemes alaposan megismerkedni.
 2. Ahogy fent már említettük, tovább már nem is kívánjuk sem titkolni, sem leplezni, a zászlótábla bolondjai lettünk. Ezzel a táblával őrült sok dolgot lehet csinálni. Persze, meg is nevezhetjük, melyik ország lobogója áll a sorokban, oszlopokban. :-) Az ábrákat le is másolhatjuk, ki is színezhetjük. Sőt, akár fel is erősíthetjük egy hurkapálcára és lesz sok-sok saját kis zászlócskánk.
 3. A zászlókat nézve lehet nagyot barchobázni is. Nyilván egy különleges színkitalálsó lesz, hiszen a maga a tárgy ismert – zászló, a formájuk teljes mértékben azonos – téglalap. Viszont a rákérdezésig jópofa színkitalálósdi veheti kezdetét.
 4. Csoportosíthatjuk is a zászlókat a színeik szerint.
 5. Ki találja meg először a …? – t is játszhatunk, ilyenkor időre és versenyre is megy a játék. Színeket sorolhatunk fel, mely a tájékozódást és a leggyorsabb találatot segíti, illetve, ha már megismerkedett a gyermek valamennyi országgal és a lobogójával, akkor az ország nevét is mondhatjuk.
 6. A játék legnagyobb kelléke az európai kontinenset ábrázoló alaptábla szintén többféleképpen bevonható játékvariációkba. Önmagában a nézegetése, méregetése, országokhoz a megfelelő elhelyezkedés kapcsolása jó és hasznos időtöltés. Közben végezhetünk összehasonlításokat: melyik a legnagyobb ország, melyik a legkisebb, melyiket öleli körül tenger stb.
 7. A térképhez párosíthatjuk a zászlót, majd a fővárosokat is.

Milyen képességek fejlesztésére alkalmas?

Forgalmazó

Rendelje meg most: Európa országai (5 195 Ft)

HABA játékbolt és nagykereskedés
1126 Budapest, Csörsz u. 7.
Tel.: (+36-30) 791-5858
Honlap: www.dione.hu
Facebook: HABA mintabolt és nagykereskedés

(X) A játékajánlót a Dioné Kft. megbízásából készítettük. Kizárólag olyan termékeket ajánlunk a szülők és gyermekekkel foglalkozó szakemberek figyelmébe, amelyeket kipróbáltunk, értékesnek tartjuk és ezért jó szívvel ajánlunk másoknak is. Ajánlásunk nem hirdetés, a szöveget a GEKKO Pedagógia munkatársai fogalmazták.