Játék: Fifikusz

ajanlo-jatekteszt-haba-fifikusz-nyitokep

Rendkívül sokoldalúan használható képességfejlesztő, konstruáló játék, amelyet a gyártó 1-2 éves kortól ajánl. Tanácsaink alapján babákkal is hasznos játék, másfelől a nehezített módozatokban bizony az iskolások képességeit is vidáman próbára teheti.

HABA minőségű elemek

Mindenki fantáziáját megmozgatják a barátságos, kitűnő minőségben megmunkált építőelemek.

A játék tartalma:

 • 18 db festett fa építőelem
 • 20 feladatkártya, különböző nehézségű feladatokkal.
 • A kocka mérete 4x4x4 cm

ajanlo-jatekteszt-haba-fifikusz-teszt-2

A különböző nehézségű feladatkártyák és az alapjáték. A kétdimenziós képek alapján kell a térbeli elemekkel rekonstruálni.

A játék menete

A csomagolás tartalmaz leírást, amely többféle játékhoz tartalmaz instrukciót. Célszerű elolvasni őket, ám az első rápillantásra is lehet tudni, hogy mit kell a játékkal tenni, annyira beszédes formák, elemek, képek találhatók a dobozban. Az alábbiakban rengeteg tippet ahhoz is, hogyan lehet még a Fifikusz játék elemeivel kreatívan játszani babáktól az általános iskolásokig.

A tesztelés tapasztalatai

Felfogható egyfajta első konstruáló játéknak is. Ez azt jelenti, hogy az első találkozás a színes fakockák világával és az alkotóelemekből való foglalatoskodással, építgetéssel. A mérnökséget éppen ilyen játékkal érdemes elkezdeni csíráztatni :-)

Íme, egy könnyű feladatkártya kipipálva. Megépült a 3D változat.

Íme, egy könnyű feladatkártya kipipálva. Megépült a 3D változat.

Színes, nemcsak babaszemmel, de felnőttként is érdekes és vonzó alkatrészeket találunk a dobozban. Változatos formák, mintázatok, furfangos rudak és mélyedések. Jól kiaknázza a vele való foglalatosság a gyermekek ki- és bepakolászunk, beleillesztünk, kihúzzuk belőle – igényét. Ezekkel az elemekkel ugyanis végtelenféleképpen variálható az alkotás. Lehet egyszerűbb vagy bonyolultabb szerkezeteket előállítani.

Cukiságfaktor a maximumon!

Cukiságfaktor a maximumon! A HABA minden apró részletben ügyel arra, hogy a játékok elemei ne csak praktikusak – és a képességek fejlesztésére alkalmasak legyenek -, hanem a gyermekek számára vonzóak, kedvesek legyenek.

Ráadásul vannak elemek, melyek nem csak elvont formák, hanem konkrét, pl. az emberfejecskék. Ezekkel még barátságosabb az építgetés, így még közelebb hozza a gyermekhez az alkotás, építgetés örömét.

A játékhoz ugye a kártyák is tartoznak. Ezeken nehézségi fokokat is figyelembe véve könnyebben összeállítható kész figurák és összetettebb kompozíciók is láthatók. Ezek valójában mintakártyák. Tehát a játék alkalmas a képzelet, fantázia, kreativitás és a mintakövetés fejlesztésére egyaránt.

A kártyák egyébként kétoldalasak, az egyik oldalán a felépíteni kívánt mintakép látható, a másikon pedig az a szerkezet, mely követésével lépésről lépésre felépíthető a figura, jármű vagy építmény.

Csapjunk a lecsóba!

Bemutatjuk, hogyan is vált be a játék már az ajánlottnál alacsonyabb életkorokon is, a GEKKO Pedagógia szakembereinek közreműködésével.

Most pedig csapjunk a lecsóba, lássuk a játékóráink tanulságait a Fifikusz kipróbálásával. A legapróbbakkal is „megkóstoltattuk” a játékot, hat és fél hónapos baba is kiválóan tudott vele játszani, habár elsősorban a szájába vette, tehát tanúbizonyságot tett sok más pozitív oldala mellett a nagyon jó rágcsálhatóságáról is. :-)

Gyakran használunk ekkora méretű tárgyakat csalogatóként, motivációként a fordulás, kúszás-mászás beindulásakor, begyakorlásakor. Ez a játék tökéletes csáberővel rendelkezik, hihetetlenül vonzza a gyermekek tekintetét, ezáltal azonnal beindítja a kívánt mozgást is.

 ezek az elemek tényleg vonzzák a kicsik tekintetét, megmozgatják a fantáziájukat.

Csáberő: ezek az elemek tényleg vonzzák a kicsik tekintetét, megmozgatják a fantáziájukat.

A legeslegjobban persze a másfél és két év közötti korosztály lelkesedett a játékért, akik számára a HABA fejlesztette a terméket. Gyakorlatilag alig kellett irányítani őket, az apró kezecskék pontosan tudták, mit varázsoljanak az elemekből. Nagyszerű építmények születtek, rendkívül élvezték a szülők és a gyermekek is.

A picik GEKKO játékóráin részt vesznek a szülők is.

A picik GEKKO játékóráin részt vesznek a szülők is. A kép magáért beszél: a felnőttek is élvezik a Fifikusszal foglalatoskodást.

Természetesen ez a játék nem pusztán a konstruálást fejleszti. Játékosan és alaposan begyakoroltatja színekkel, formákkal, méretekkel kapcsolatos „alapismereteket”. Emellett rendkívül jól megtornáztatja a kézizmokat, miközben ügyesedik a finommozgás, szem és kéz összmunkája is.


A szülők is észrevették: ezzel a játékkal hosszú ideig leköthető a kicsik figyelme.

Amit nem csak a szakember, de még a szülők is laikus szemmel észrevettek, hogy milyen hosszasan leköti a gyermekek figyelmét a Fifikusz. Ez a jó játék legfőbb ismertetője: kitartó koncentrálásba fog a gyermek a vele való foglalatoskodás során. És mivel a játékban emberi testrészeket megjelenítő elemek is vannak, öltöztettük is a figurákat, volt, amelyik nadrágot kapott, másokra szoknya került.

És el is jutottunk a testséma és téri tájékozódás funkcióhoz, mely szintén fokozatosan erősödik, szilárdul a játszás során. Mivel könnyen és viszonylag gyorsan jutottak a gyermekek sikerélményhez az építkezés során, még tovább növelte kedvüket a további játékhoz. Így aztán csodásabbnál csodásabb alkotások születtek, miközben a „munka” minden egyes fázisát rendkívül élvezték.

Praktikus tanácsok

A játék egy nem túl nagy dobozban található, így utazáshoz is kiválóan alkalmas. Ám – mint egyéb, sok elemből álló játéknál is – nem javasoljuk az utazás közben történő játékot.

Otthon is,

Otthon is, számtalan módon játszhat vele szülő és gyermek. Az alábbiakban sok jó tanács!

10 tipp, ötlet a játékhoz:

 1. A legkisebbek még nem a kártyák alapján építkeznek, ilyenkor a képeket félretéve dolgozhatnak a kicsik. Lehet nézegetni egy-egy elemet, a baba tekintete előtt elhúzni egyik, majd a másik irányba. A tárgyak szemmel követését lehet így jól begyakorolni.
 2. Motivációként fordulásnál vagy kúszás-mászás beindításához is kiválóan alkalmas a megfelelő irányban, helyen, távolságban tartva a felnőtt kezében az elemet.
 3. Két elemet egymáshoz koppintva máris kezdődhet az örömmuzsika. Először a kicsi az ölünkben foglal helyet és a kezében lévő figurákra a felnőtt is ráfog, így kezdeti szelíd lökésként, indítóként ő irányítja az egymáshoz ütögetést.
 4. Lehet csak úgy a vakvilágba is kopogtatni, ütögetni – egy bizonyos életkorban ez a babák mániája. Közben jó alaposan megdolgozódnak a két kéz koordinációhoz szükséges képességek. De dúdolhatunk, énekelhetünk is a kicsinek a ritmikus kopogás közben, pl. egyenletes lüktetésre vagy a dal, mondóka ritmusát követve.
 5. A minta utáni építéshez vegyük elő a kártyákat is, de a legeslegegyszerűbbel kezdjük a látottak felépítését. Célszerű a kezdeti fázisban csak azokat az elemeket a gyermek elé tenni, vagy előtte hagyni, melyek a kívánt alkotáshoz szükségesek.
 6. Aztán persze később az is jó móka, ha a sok közül neki kell kiválasztani a képen látott figurához való elemeket. Ekkor már a látással összefüggő lényegkiemelés képessége is ringbe száll.
 7. Csak akkor kísérletezzünk a nehezebb formákkal, ha az egyszerűbb már gyorsan és flottul megy. Ellenkező esetben a kudarc miatt háríthatja a játékot, így egy jó időre a „ezzel aztán nem játszom” kategóriába taszítva a Fifikuszt.
 8. Nagyobb gyermekeknél még tovább nehezíthető a játék a kártyák beiktatásával. Elővesszük az egyik képet és jó alaposan megfigyeljük. Ezután letakarjuk. Emlékezetből folyik immáron az építkezés. Bizony még sok felnőtt is elbizonytalanodhat egy ilyen játékszituációban. Éppen ezért a Fifikusz nem csak a dobozon feltüntetett életkorban használható, de a későbbi, pl. ovis, iskoláskorban is. Annál is inkább, mert a szinteket folyamatosan lehet növelni.
 9. Egyik variáció a nehezítésre: bonyolultabb képet adunk a gyermeknek megfigyelésre és bevésésre. Aztán itt egy másik variáció: rövidebb ideig nézheti a mintát.
 10. Harmadik a ráadás: időre kell felépíteni a mintán látottakat.

ajanlo-jatekteszt-haba-fifikusz-teszt

Forgalmazó

Rendelje meg most: Fifikusz építőjáték (11 065 Ft)

HABA játékbolt és nagykereskedés
1126 Budapest, Csörsz u. 7.
Tel.: (+36-30) 791-5858
Honlap: www.dione.hu
Facebook: HABA mintabolt és nagykereskedés

(X) A játékajánlót a Dioné Kft. megbízásából készítettük. Kizárólag olyan termékeket ajánlunk a szülők és gyermekekkel foglalkozó szakemberek figyelmébe, amelyeket kipróbáltunk, értékesnek tartjuk és ezért jó szívvel ajánlunk másoknak is. Ajánlásunk nem hirdetés, a szöveget a GEKKO Pedagógia munkatársai fogalmazták.