Játék: Gyümölcsöskert

.ajanlo-jatekteszt-haba-gyumolcsoskert-nyitokep

Anneliese Farkashovsky különleges játékötlete alapján a HABA-tól megszokott minőségű társasjáték, gyönyörűen kidolgozott és illusztrált tartozékokkal. A gyümölcsös társas egyik legnagyobb innovációja és különlegessége, hogy a játékosok közötti kooperáció, együttműködés fejlesztésére kiválóan alkalmas, így nagyszerűen fejleszthető vele az egyik legfontosabb képességterület: a szociális érettség.

Gyönyörű.

A fotó nem is adja vissza, milyen szép ez a játék a való életben.

A doboz tartalma

 • 10 alma
 • 10 körte
 • 10 pár cseresznye
 • 4 kosár
 • 1 kirakó (9 darabos)
 • 1 szín-szímbólumkocka
 • 1 játéktábla

A játék menete

A gyümölcsöskertben a fák telis-tele vannak gyümölcsökkel. Az alma, körte, cseresznye, szilva már mind megérett. Gyorsan le kell szedni őket, mert a ravasz holló csak arra vár, hogy elkapkodja az érett gyümölcsöket. A gyerekek próbálják meg leszedni a gyümölcsöket a fáról, mielőtt a holló ellopná őket…

A játék tartalmazza a leírást, pontosan el lehet igazodni a szabályok közt. Egyszerűek, világosak, logikusak a szabályok, a játékhoz tartozó kellékek pedig gyönyörűek. Valójában nem is egymás ellen, hanem egymással összefogva játszanak a gyermekek, egészen pontosan a gyümölcstolvaj holló ellen fognak össze. Ezért is sorolták a játék készítői a kooperatív játékok kategóriájába – méltán.

Kipróbáltuk

Kipróbáltuk: a kép magáért beszél. A gyermekek boldogan szövetkeznek a holló ellen… :-)

A tesztelés tapasztalatai

Gyümölcsöket kell összegyűjteni a hollónál előbb a következőképpen. Amilyen színűt dob a játékos, olyan színű gyümölcsöt tehet a kosarába. Ha kosarat dob, akkor két gyümölcsöt is választhat. Azonban ha holló jelenik meg a dobókocka oldalán, el kell venni egy kirakó-darabot és el kell kezdeni a közös vetélytárs, a hollót ábrázoló kép kirakását. Ha elfogy a fákról az összes gyümölcs, ám a holló puzzle még nem készült el, nos ezesetben a gyermekek győznek. Ugyanakkor, ha a holló kép előbb elkészül, a rabló madár győz.

Az ominózus holló...

Az ominózus holló…

A játék olyan szép és annyira izgalmas, hogy minden kétséget kizáróan bombasikere volt a játékóráinkon. Az ovisokkal és az iskolásokkal teszteltük. A különbség a könnyítés és nehezítés kérdésében mindössze egyetlen mozzanat volt. A hollós kirakó ugyanis egy négyzet, ám a csúcsára állítva. Ez a téri elrendezés nehezítette az ovisok dolgát, így velük egyszerűen annyit módosítottunk a játékon, hogy a négyzetet elfordítottuk a csúcsáról. Iskolások azonban a csúcsára állított keretben rakosgathatták a képrészleteket. A játék a színek egyeztetésén túl kiváló lehetőséget teremet az általános tájékozottság bővítésére is. Sokat lehet közben arról társalogni, melyik gyümölcs milyen színű, formájú, ízű és mikor érik. Arról nem is beszélve, hogy megállás nélkül, önkéntelenül is csak számolnak, számolnak. Számolják, hány gyümölcs van még hátra, számolják, hány van a kosárban, számolják, hány van a másik gyermek kosarában. És persze számolják, hány van még hátra és hány képrészlet hiányzik.

Rengeteg képesség

Rengeteg képességet fejleszt, de a legnagyobb erénye mégis a kooperáció, csapatmunka.

De a játék legfőbb erénye az, hogy remekül megvalósul a csapatmunka. Ilyen és ehhez hasonló mondatokat nem ritkán kiabáltak be társaik buzdítására a gyerkőcök: Hajrá, hajrá, ne hollót dobj! Győzzük le a hollót! Nem holló – de ügyes vagy! Biztatták és dicsérték egymást és izgatottan és óriási örömmel, lelkesedéssel játszottak végig. Nem volt gond, hogy más dob, nem probléma, hogy nem ő éppen a soron következő, hiszen addig is lehet lélekszakadva szurkolni, izgulni a csapat győzelméért.

adasdasd

Ovisokkal és iskolásokkal is bombasikert aratott a GEKKO játékórákon.

Praktikus tanácsok / játékvariációk

Hú, hát ez a játék aztán elemeire cincálható szét – mármint a legnemesebb pedagógiai értelemben.

 • A színek nevének értését, aktív használatát kiválóan lehet játékosan gyakorolni a gyönyörűséges gyümölcsökkel. Amilyen színt dobunk, olyan színű gyümölcsöket kell a kosarakba rendezni.
 • A számláláshoz, számolgatáshoz egyszerűen a gyümölcsöket sorba rendezzük, akár szín szerint is és megszámoljuk, hány van a pirosból, hány a kékből, mennyi a zöld, mennyi a kék.
 • Relációkat is felállíthatunk – bár így elég „csúnyán” hangzik. De ha azt mondjuk: melyik több, melyik a kevesebb, melyik egyforma, ugyanannyi? – akkor már mindjárt sokkal érthetőbb. (Ez nagyon fontos tudássá válik iskoláskorban, ezért szerencsés még azt megelőzően játékokkal szemléltetni gyakran.)
 • Külön elkészíthetjük a kirakó darabokból a hollót ábrázoló puzzle-t.

ajanlo-jatekteszt-haba-gyumolcsoskert-teszt

Forgalmazó

Rendelje meg most: Gyümölcsöskert (11 790 Ft)

HABA játékbolt és nagykereskedés
1126 Budapest, Csörsz u. 7.
Tel.: (+36-30) 791-5858
Honlap: www.dione.hu
Facebook: HABA mintabolt és nagykereskedés

(X) A játékajánlót a Dioné Kft. megbízásából készítettük. Kizárólag olyan termékeket ajánlunk a szülők és gyermekekkel foglalkozó szakemberek figyelmébe, amelyeket kipróbáltunk, értékesnek tartjuk és ezért jó szívvel ajánlunk másoknak is. Ajánlásunk nem hirdetés, a szöveget a GEKKO Pedagógia munkatársai fogalmazták.