Játék: Hinthajó golyópálya

ajanlo-jatekteszt-haba-hintahajo-nyitokep

Ez a másfél éves kortól ajánlott “életmentő” játék hosszú időre nagyon leköti a kicsik figyelmét, kíváncsiságát és egyúttal számos fontos képesség fejlesztésére alkalmas ebben a korban. A HABA hintahajó minőségében, kidolgozottságában emelkedik ki a sokféle golyócsúszda közül, amelyek megtalálhatóak a játékboltok polcain. Nagyszerű, egyedi ötlet a gyermekek fantáziáját megragadó hajó, és az egész játék mechanikája.

A doboz tartalma

  • 1 bükkfából készült hajót formázó, csúszdás golyópálya
  • 1 akril golyó
  • 1 bükk golyó

ajanlo-jatekteszt-haba-hintahajo-hajo

A hintahajó, bükkfából és más igényes anyagokból.

Játékleírás

Megkockáztatjuk, a szabályára előbb rá lehet jönni, mint a puzzle esetében :-) Fogjuk a golyót, elengedjük a felső csatorna tetején, és már tudja is a játék, mi a dolga.

Nem kell hozzá leírás

A játékszabály igen egyszerű, ezek a picik is rögtön értették. :-)

A kipróbálás / tesztelés tapasztalatai

Véleményünk szerint minden háznál jól jön egy olyan játék, amelynek azt a teátrális és drámai hangzású nevet is lehet adni, hogy életmentő. Legalábbis mi a GEKKO játékórákon nagy örömmel veszünk elő „vész” esetén (is) egy-egy golyócsúszdát. A vészt úgy értjük, hogy amikor már fáradt a gyermek, nyűgös, egyetlen felkínált játékért sem gyullad tűz a szemében, na ilyenkor jön jól egy ehhez hasonló játék.

-)

Egyes számú bizonyíték: erre a játékra nem kell “unszolni” egy kisgyermeket… :-)

A HABA hajó ugyanis egy csodálatos találmány, gépészeti remekmű. :-) Három félcsövecske vagy csatorna van egymáshoz úgy erősítve, hogy azokban végiggurul egy gigantikus gyöngy. Az árboc csúcsától egészen a hajó fedélzetéig. Egyszerűen nem lehet mellette csak úgy elmenni. Az ember megfogja a golyót és elindítja, és csak ámul-bámul, ahogyan legurul a facsatornákon a gömb. És persze, aztán kezdi elölről, és aztán megint, újra meg újra. Lebilincselő, nemcsak a legkisebbek számára, de ovisoknak is a látvány, a játék. A figyelem mélységét, terjedelmét és elterelhetőségét kiválóan formálja az a játék, amivel hosszasan bíbelődik a gyermek.


Kettes számú bizonyíték: ez aztán leköti a figyelmet. Hosszú ideig, és nagyon. :-)

Márpedig a golyócsúszda nem pusztán egy röpke pillanatra ébreszti fel a gyermek kíváncsiságát, hanem hosszú időn át egyenesen odatapasztja a figyelmét. A koncentráció mellett a türelmet is kedélyes hangulatban tornáztatja, hiszen a játékóráinkon mikrocsoportokban játszottunk a játékkal és noha két gömb is tartozik a játékhoz, a sorát ki kell várni a gyermeknek a gurítások alkalmával. Mivel érdemes, megéri a várakozás, nem is volt különösebb konfliktus a soron következő pozíció kivárásáig. Pedig másfél, két és fél éves korban bizony kimondottan nem erénye a kicsiknek a türelem. Nálunk éppen a lenyűgöző játékkal való foglalatoskodás során volt megfigyelhető, milyen könnyedén kivárják, hogy egészen az alsó szintig leérjen a golyó az egészen fiatal apróságok is.

Sokféleképpen, sok képességet jól fejleszt.

A szabálykövetést is ragyogóan gyakoroltatja, hiszen saját szemével láthatja a gyermek, hogy sokkal rövidebb utat tesz meg a guruló gömb, ha nem a legfelső szintről, hanem az első emeletről vagy éppenséggel a fedélzetről indul útjára. Gyermekek és szülők is megfogalmazták, mennyire gyönyörű a hajó. Ráadásul az egyik óriásgyöngy áttetsző, így még különlegesebbé teszi a játékot. A gömbök egyébként kissé „túl” nehezek, így ügyelni kellett az elindításakor arra is, hogy milyen erővel gurítjuk a golyót. Nem ritkán fordult elő, hogy túl nagy lendülettel kezdte a gurulást a gömb, így az egyik emeletnél ki is esett a hajóból, nem tudott megérkezni a fedélzetre rendben. Éppen ezért a játék arra is kiváló, hogy a kezek mozdulatainak finomabb adagolását is begyakoroltassuk. A játék élményéhez nagyban hozzájárul az is, hogy a guruló golyó útja során egyszer csak megérint egy kis piros csengettyűt, ami azonnal hangot ad. A látás, mozgás és hallás kapcsolódik így össze. A különböző érzékszervi csatornákon érkező ingerek összekapcsolása az iskolában a betűtanulásnál különösen nagy hangsúlyt kap. Ám ebben az életkorban ilyen játékokkal és ennyire élvezetesen szerencsés ezeket a képességeket megalapozni. A legapróbbak, a babák pedig óriásra nyílt szemekkel csak nézték-nézték, milyen érdekes és különleges, ahogyan a golyó halad, a csengettyű szól.


Verdikt: egy rendkívül sokoldalúan használható golyópálya, ami bizonyítottan alkalmas arra, amire való. A GEKKO-ban nagyon bevált, gyakran be is vetjük a hajót kicsik képességeinek tornáztatásához, egyúttal sok mosolyt és ámuló tekintet csalva az arcukra.

További tippek, ötletek a játékhoz

  • A játék egy nagyobb dobozban található, így utazáshoz nem szerencsés választás.
  • Nagyon értékes képességeket (figyelem mélysége, terjedelme, elterelhetősége, szabálykövetés, türelem) különleges élmény során tornáztat meg a játék.
  • Kisebbek nézegetik, nagyobbak pedig fogják a gömböket és elindítják a vitorla tetejétől a fedélzetig guruló golyót.
  • Egészen kicsiknél kúszás és mászás beindításánál és begyakorlásánál jól használható motivációs eszköz.

ajanlo-jatekteszt-haba-hintahajo-teszt

Forgalmazó

Rendelje meg most: Hintahajó golyópálya

HABA játékbolt és nagykereskedés
1126 Budapest, Csörsz u. 7.
Tel.: (+36-30) 791-5858
Honlap: www.dione.hu
Facebook: HABA mintabolt és nagykereskedés

(X) A játékajánlót a Dioné Kft. megbízásából készítettük. Kizárólag olyan termékeket ajánlunk a szülők és gyermekekkel foglalkozó szakemberek figyelmébe, amelyeket kipróbáltunk, értékesnek tartjuk és ezért jó szívvel ajánlunk másoknak is. Ajánlásunk nem hirdetés, a szöveget a GEKKO Pedagógia munkatársai fogalmazták.