Játék: Max és Mia a felhők felett

HABA Max és Mia

Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű ez a játék: könyv, puzzle és akciójáték. A tesztünkben látni fogják, hogy ezernyi képességet megmozgat. Sőt, meglepő módon fizikailag is szabályosan repkednek tőle a gyermekek.

Játékleírás

Szerencsére a könyv és a kirakó annyira közismert találmányok, hogy leírás sem kell hozzá, mindenki tudja, hogyan működik a könyv vagy a puzzle :-)

HABA Max és Mia repülésórája

Egyszerű, de nagyszerű!

Ami ebben a játékban nagyszerű, hogy sokféle dolgot ígér, igazodik az életkorhoz és a különféle képességterületekhez. Ugyanis tartozik a könyv és kirakó szetthez egy igazán jó társasjáték is. A leírása a könyv végén található, a felső részben pedig kicsi ablakos fiókban kétféle tárgy, egy repülő és egy akciókocka található, így az egész játék egy pakkban tartható. A szabályok követésével a kirakás folyamata élvezetesebb, a játékosok aktívabbak, ráadásul mozgásos játékot varázsol az olvasás és a puzzle összeállítása mellett.

Otthon is játszható

Ez a HABA játéksorozat is rendkívül sokrétűen használható. A szülővel, illetve otthon egyedül is jókat foglalatoskodhat vele a gyermek. Ugyanakkor, mint azt látni fogjuk, akciójátékként, csoportban a legnagyobb móka!

A kipróbálás / tesztelés tapasztalatai

Bár a történetek igazán rövidek és a kirakót egy bizonyos életkor fölött bébikönnyű összeállítani, a legnagyobb örömmel egy nagyovis lánycsoportunk vett részt a játékban. Az akciókocka minden oldalán valamilyen szimbólum látható, először ezekkel ismerkedtünk meg alaposan. De mivel nagyon jól értelmezhetőek az ábrák, ez nagyon könnyen és gyorsan ment.

Ovisok és Max és Mia

Jutalomjáték a GEKKO-ban, mindig vidám perceket szerez.

Azután csendben végighallgatták a történetet, mi a játékórán minden egyes szövegnél megálltunk és a sztorit követően fogtunk a rakosgatásba a képrészletekből, betartva persze a vonatkozó játékszabályokat is. A dobókocka egyes oldalain a kirakóval kapcsolatos a tennivaló: vagy előveszünk egy puzzledarabkát, vagy kettőt, melyek közül egyet az egyik játékostársnak nyújtunk át. A repülő figurával folyik ezután a küzdelem tovább, hiszen a dobókocka által mutatott szimbólumnak megfelelően vagy a fejtetőn kell megtartani, vagy a jobb-bal tenyérben, vagy a két térd között.

Repülünk!!!

Az alapjátékhoz kapcsolódó mozgásos elemek teszik ezt a HABA játékot is igazán különlegessé.

Aztán, miután sikeresen a helyére került a repülő további móka vár a játékosokra, hiszen így – a repülővel a megfelelő helyen egyensúlyozva – kell forogni, az asztal körül körbe sétálni, illetve a levegőbe ugrani.


Temérdek képességet megmozgat

Temérdek képességet megmozgat

  • Az elmélyült figyelem mindig megjelenik az olyan játékokban, ahol csendben kell végighallgatni pl. egy történetet.
  • De emellett a szövegértést, ok-okzati viszonyok felismerését és persze a hallás-beszéd fejlődését is remekül fejleszti a játék.
  • A játék kirakó része pedig a látással összefüggő területeket, különösen a részek egymáshoz való viszonyának felismerését alakítja, persze közben a rakosgatással, pontos egymáshoz illesztéssel a szem-kéz koordináció és a finommozgás is ügyesedik.
  • Az akciókocka oldalaihoz tartozó szabályok elsajátítása már egészen magas képességeket igényel, hiszen a látott jelzéseket össze kell tudni kapcsolni a játékban a különböző mozzanatokkal. A repülő pl. fejen megtartása forgás vagy séta közben az egyensúlyozó rendszert edzi nagyon élvezetes és játékos módon.
  • A kocka által jelzett ábrákkal azonban a testséma és a téri tájékozódás képessége is kiválóan fejlődik, hiszen a két térd vagy a jobb és bal tenyér megkülönböztetése éppen ebbe a körbe tartozik.

Felhőtlen ugra-bugra!

A kép magáért beszél…

Őszintén szólva a hagyományos könyv olvasás vagy puzzle kirakás játékot a nagyon egyszerű, mégis kiváló társasjáték ötlet hihetetlenül felturbózza. Éppen ettől az utóbbi momentumtól lett kivételesen közkedvelt a játékóráinkon kicsik és nagyobbak társaságában egyaránt Mia és Max utazása.

Praktikus tanácsok / játékvariációk

Szokásunkhoz híven íme néhány alapszabály a szabályokhoz vagyis a játékhoz.

  1. Egészen kicsiknél a könyv különösen a járművek, légi járgányok témájában jó kis olvasmány, regiszteresen kialakított oldalainak köszönhetően, nem csak sorban, hanem a kedvenc közlekedési eszközeit villámgyorsan megtalálva fellapozható a könyv.
  2. A kirakók is önmagukban értékes és érdekes kihívások. Éppen ezért, kezdetben és főként alacsonyabb életkoron a három játék közül a történetek közös meghallgatásával érdemes kezdeni a mókát. Bátran adhatunk is ilyen feladványt: Találd meg gyorsan a helikoptert! Hol bukkanunk rá a repülőgépre?
  3. Azután a kirakóval lehet jól elbabrálni. A regiszter itt is jól alkalmazható, ha valamelyik gyermek nem kívánja elejétől kirakni az összes képet, vagy akkora nagy kedvence a léghajó, hogy unásig csakis azt az egyet szeretné összerakni, könnyen megtalálhatja.
  4. Ha már jól megy egy-egy jármű kirakása, vegyíthetjük is egymással két képhez tartozó részletet. Itt már van is egy fontos küldetés a kirakás előtt: először szét kell válogatni az egymáshoz tartozó elmeket. Miuztán külön kupacokba reneztük, kezdődhet a légi jármű összeállítása is.
  5. Emeljük a tétet: ne csak két kép, hanem több alkotórészét is keverjük össze a válogatás és a kirakózást megelőzően. Ha a repülőt kiemeljük a játékból, akkor azzal külön is mókázhatunk, a szabályok közt is szereplő mozgásos parancsok variálásával, gazdagításával. Tehát egyensúlyozzon vele a fejére téve, a tenyerére téve, a kézfejére téve, a két csuklója vagy a két térde, két bokája közé szorítsa. Így, ezekben a pózokban lehet forogna, haladni, mászni, sétálni, szökdelni, ugrálni páros vagy egy lábon stb.

Jutalomjáték!

Képességfejlesztő játék – rengeteg vidám pillanattal.

Milyen képességeket fejleszt?

Forgalmazó

Rendelje meg most: Max és Mia a felhők felett (2 295 Ft)

HABA játékbolt és nagykereskedés
1126 Budapest, Csörsz u. 7.
Tel.: (+36-30) 791-5858
Honlap: www.dione.hu
Facebook: HABA mintabolt és nagykereskedés

(X) A játékajánlót a Dioné Kft. megbízásából készítettük. Kizárólag olyan termékeket ajánlunk a szülők és gyermekekkel foglalkozó szakemberek figyelmébe, amelyeket kipróbáltunk, értékesnek tartjuk és ezért jó szívvel ajánlunk másoknak is. Ajánlásunk nem hirdetés, a szöveget a GEKKO Pedagógia munkatársai fogalmazták.